cattery@german-rex.nl
Home
German Rex
Onze poezen
Onze katers
Kittens
Geschiedenis
Outcross
Rasstandaard
Foto album
De Cornish- en de German Rex delen hetzelfde gen voor krulhaar. Dit bleek na kruisingen die fokkers in Amerika deden tussen de Engelse en de Duitse Rex. In 1970 werden er voor het eerst kittens geboren uit een Cornish x German Rex verparing.
De Cornish Rexen waren meer Oosters van type met een mindere vachtkwaliteit, de German Rexen waren grover gebouwd en hadden de betere vachtkwaliteit.
De voorkeur werd gegeven aan het elegantere Cornish Rex type, volgens welke standaard alle Rexen in Amerika werden gekeurd. Kittens uit deze en volgende verparingen werden gebruikt in de Cornish Rex fok. Tegenwoordig zijn er geen German Rexen meer in Amerika.

Hoewel ze hetzelfde gen voor krulhaar hebben, zijn het toch twee aparte rassen. De Cornish rexen hebben als stamvader Kallibunker, geboren in Cornwall, UK, in 1950. De German Rexen hebben als stammoeder Lämmchen, gevonden als volwassen poes in Berlijn, Duitsland, vermoedelijk geboren in 1946 of 1947.

Het zijn twee verschillende rassen, met een totaal verschillend uiterlijk. De standaard van de Cornish Rex schrijft een slanke gespierde kat voor, op lange slanke poten, een eivormig kopje met grote rechtop staande oren en een lange dunne zweepstaart.
De German Rex is een kat zonder extreem uiterlijk, die meer op de Europees Korthaar moet lijken, maar dan met een Gekrulde vacht.
Er is ook een duidelijk verschil in de vachtkwaliteit. De vacht van de Cornish Rex is dun en heel kort, in het ideale geval is het strak gegolfd, als een wasbordje. De vacht van de German Rex is dikker en voller, iets langer ook dan van de Cornish Rex, en de krul is meestal iets rommeliger. Als je een Cornish aait, voel je de ribbeltjes in de vacht. Als je een German Rex aait, dan voel je dat die wolliger is en zo zacht als dons.

De Cornish Rex wordt nu al jarenlang, op redelijk grote schaal, gefokt en het type is al generaties lang vastgelegd. De German Rex daarentegen is maar op zeer kleine schaal mee gefokt en staat nog in de kinderschoenen, er is nog veel werk te verzetten door de fokkers om meer eenheid in het uiterlijk te krijgen, om fouten te verbeteren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de genenpoel verbreed wordt.

In het verleden zijn bij zowel de Cornish- als bij de Devon- en de German Rex de verschillende Rexmutaties met elkaar verpaard en door elkaar heen gefokt. Deels door onwetendheid, maar ook experimenteel. Bij de German Rex hoef je niet zo ver in de afstamming te zoeken om de Cornish en Devon voorvaders te vinden. Daardoor zie je bij veel German Rexen nog steeds uiterlijke kenmerken van de Cornish of de Devon Rex.

Zelf heb ik de ervaring dat uit kruisingen tussen Cornish en German Rex, het type van de Cornish Rex domineert.

Het type van de German Rex, zowel in het verleden als nu, is heel erg variabel. Hier hebben de German Rex fokkers een taak om zoveel mogelijk volgens de standaard te fokken en meer eenheid in het type te krijgen, dit is niet makkelijk om dat er tegelijkertijd nog steeds moet worden uitgekruist.

Zoals in de begintijd van de Cornish fok vaak gebruik is gemaakt van uitkruisingen met Siamezen en Oosterse typen om het gewenste uiterlijk van een slanke kat met grote oren te krijgen, is het voor het type van de German Rex ook zaak om uitkruispartners te gebruiken die zo dicht mogelijk de standaard van de German Rex benaderen.
Voor mij is dat de Europese Korthaar of de huiskat. Alle andere raskatten hebben bepaalde extreme uiterlijke kenmerken die bij de German Rex niet gewenst zijn. Deze raskenmerken zijn generaties lang vastgelegd in een ras en zullen daarom weer moeilijk te corrigeren zijn.

Naast de verschillen in uiterlijk tussen de Cornish en de German Rex, is ook het karakter verschillend. Beide zijn aanhankelijk en mensgericht, maar de Cornish Rex is drukker en actiever en zal wanneer hij aandacht wil die ook opeisen, de German Rex is qua karakter een stuk gematigder en kan ook prima zichzelf vermaken.

Marianne Gerver

GRX vs CRX
Paw Prints Adam, kitten uit
Cornish x German Rex kruising
Paw Prints Amy
Cornish/German Rex
Profiel German Rex
Profiel Cornish Rex
Lämmchen, de stammoeder
van de German Rex
German Rex: rond gezicht, oren gemiddeld van grootte
Cornish Rex: eivormig kopje, grote hooggeplaatste oren
© Marianne Gerver 2014
*GERMAN REX*GESCHIEDENIS*RASSTANDAARD*OUTCROSS*POEZEN*KATERS*KITTENS*
Links
E-mail